Der Warenkorb ist leer

Dahlia’s verzorgen

Dahlia’s verzorgen

Om het beste uit uw Dahlia’s te halen, plant u ze in een humusrijke goede tuingrond en houdt u ze, vooral tijdens de bloei, goed vochtig. Zeker tijdens droge periodes in de zomer is het belangrijk dat deze planten extra water krijgen. De Dahlia komt oorspronkelijk uit Mexico. Ze staan daarom graag in de volle zon.  

Als de Dahlia het naar haar zin heeft in de tuin zal deze vrolijke plant u bedanken met een overweldigend aantal bloemen. Als u de tijd neemt om wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen, kan een Dahlia u echt versteld doen staan met de hoeveelheid bloemen die ze geeft. Het is echt zo, voor elke uitgebloeide bloem of zaadknop die u afknipt geeft de Dahlia twee bloemen terug. In de oksels van het eerste blad onder de afgeknipte knop komen twee scheuten met bloemen tevoorschijn. Met het afknippen van de bloemen en de knoppen kunt u het best beginnen als de plant ongeveer 20 cm hoog is.

Dahlia’s in de winter

Zodra de eerste nachtvorst er aan komt, kunt u de Dahlia’s het beste meteen rooien. Dahlia’s groeien uit en knol en niet uit een bol. Knollen zitten vol met water en bevriezen dus snel. Als de knol van een Dahlia ook maar een beetje bevroren is, gaat de plant dood. Om dit te voorkomen, moet hij dus op tijd uit de grond gehaald worden.

De knollen kunnen gemakkelijk bewaard worden door ze vorstvrij te bewaren. In een kartonnen doos of papieren zak met houtmot of opgepropte kranten tegen het uitdrogen voelen de Dahlia’s zich het lekkerst. Hoe minder de Dahlia’s uitdrogen in de winter, des te beter is de start in het nieuwe jaar. De Dahliaknollen hoeven in de winter geen extra water te krijgen, zolang ze maar niet op een al te droge plek bewaard worden. In het voorjaar zullen ze zichzelf weer volzuigen met water.

Dahlia’s kunnen het best geplant worden in mei. Meestal na IJsheiligen.Dit is vrij laat in het seizoen, maar het voorkomt dat de Dahlia’s al meteen aan nachtvorst blootgesteld worden en doodgaan zonder echt tot leven te komen.

Volop variatie

De dahlia is weer helemaal in! Dankzij een bijzonder grote verscheidenheid in dit knolgewas is er voor elk type tuin wel een passende dahlia te vinden. Dahlia’s hebben prachtige bloemvormen; van groot tot klein, van enkelbloemig tot dubbelbloemig en dat in vele kleuren of kleurencombinaties. Laagblijvende of juist langstelige dahlia's doen het uitstekend in bloempotten of als snijbloem in een vaas. Maar bovenal is de dahlia een onbetwiste blikvanger in een kleurige border.

Bij TexelBol vindt u een bijzonder gevarieerd assortiment dat vaak wisselt, blijf onze website daarom in de gaten houden of bezoek onze zelfpluktuin waar u kennis kunt maken met al onze dahlia's! Want ook dat hebben we met de dahlia gemeen: we blijven verrassen!

Ook binnen de categorie Dahlia's verschilt de grootte en de vorm van de bloemen enorm. Pompondahlia’s, (semi-) cactusdahlia’s en deca-split dahlia’s en waterlelieachtige dahlia's behoren bijvoorbeeld tot de gevuldbloemigen. Er zijn echterook enkelvoudige annemoon achtige dahlia's in vele kleuren! Sommige annemoon achtige dahlia's beginnen enkelvoudig en later in het jaar wordt het verrasend een gevulde bloem! 

De dahlia planten en verzorgen

Dahliaknollen kunnen vanaf half mei in vruchtbare volle grond worden geplant. Voor kleine, laagblijvende dahlia soorten kunt u, afhankelijk van de bestaande beplanting, het beste 15-25 knollen per vierkante meter rekenen. Voor zeer grote of hoge soorten is het aan te raden om het aantal dahlia knollen te beperken tot 3-10 stuks. In het begin zijn slakken het grootste gevaar. Gelukkig zijn deze diertjes eenvoudig en milieuvriendelijk te bestrijden met bijvoorbeeld slakkenvallen of slakkenband. De bloeitijd van een dahlia kan al in juni beginnen en als u de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, gaat dit door tot aan de eerste nachtvorsten in november.

Dahlia’s in de border of op pot

Een gemengde border vol kleurige bloemen, een herfstborder in natuurlijke stijl, een bed met lagere planten of een pottenborder op het terras; een dahlia kent oneindige toepassingsmogelijkheden. Omdat er een enorme verscheidenheid in hoogte is, past deze bloem uitstekend in zowel de lage als de hoge border. In grote groepen trekken ze alle aandacht naar zich toe, dahlia’s zorgen namelijk voor een ware kleurexplosie. Zet u echter een paar dahlia’s met middelgrote bloemen tussen de vaste planten of siergrassen in de border, dan komen ze veel bescheidener over.

Dahlia als snijbloem

De dahlia is bovendien onmisbaar voor wie graag bloemen uit eigen tuin plukt. Vooral de langstelige soorten met wat lichtere gevulde bloemen doen het fantastisch in een vaas. Drie bloemen in een vaas geven vaak al een sierlijk effect, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een boeket te maken met andere snijbloemen. Kies stengels met bloemen die net open gaan. Knip de bloemen het liefst ’s ochtends vroeg en zet ze direct in een emmer lauwwarm water met snijbloemenvoeding. Laat de bloemen minstens twee uur in de emmer staan en houd ze uit de zon. Voor het schikken snijdt u de stelen opnieuw schuin aan voor een prachtig nazomerboeket vol dahlia’s!

FaLang translation system by Faboba

Contact

  • Tel:
    +31 6 30 39 89 20
  • KvK:

    59494867

  • BTW nr:

    NL001145047B27